De advocaten van Vallei Advocaten & Mediators in Ede staan midden in het werkveld van het arbeidsrecht. Arbeidsrecht gaat over mensen en de problemen waar mensen tegenaan lopen. In de weken voor de kerst houden veel bedrijvende traditiegetrouw een kerstborrel. Supergezellig natuurlijk, maar ook vaak behoorlijk riskant.

De jurisprudentie van kwesties omtrent ontslag op staande voet zijn veelal (vermakelijk) en het lezen waard. Heel vaak denk je: ‘dat zal toch niet echt gebeurd zijn…’. Zeker bij kerstborrels gaat het nogal eens mis. Een jolige stemming in combinatie met (te veel) alcohol laat grenzen verdwijnen.

Zoals werknemers die de grenzen van het betamelijke niet meer helder hebben en daardoor met een collega (ongewenst) te innig dansen, zoenen of betasten. Voorbeelden zijn er ook van werknemers die nu eindelijk hun kans schoon zien om die irritante baas eens goed de waarheid te zeggen, of erger, door uitgebreid een visie te geven over de echtgenote van de betreffende baas… Niet zelden ontaard een kerstborrel in een handgemeen of op zijn minst in een stevige scheldpartij.

Hoe blijft een kerstborrel wel leuk en goed? Wees vooraf duidelijk over ongewenst gedrag, bijvoorbeeld in de interne bedrijfsregels. Wees ook concreet over alcoholgebruik. Beperk de ‘dranktijd’ en het assortiment. Spreek elkaar tijdig en duidelijk aan. Gaat iemand toch te ver? Spreek hem (of haar) daar de volgende dag direct op aan en leg dat schriftelijk vast. Uiteindelijk is de combinatie van de interne regels en het afwijkende gedrag bepalend voor de sanctie. Mogelijk kan het afgedaan worden met een waarschuwing en een stevig excuus, misschien zijn zwaardere middelen nodig. Wees wel voorzichtig met een al te snel ontslag op staande voet, dat kan wel eens heel verkeerd uitpakken.

Is uw kerstborrel toch uit de hand gelopen? Neem contact op met een van de ervaren advocaten van Vallei Advocaten & Mediators in Ede.

De advocaten en mediators van ons kantoor wensen u mooie feestdagen en een geweldig 2019!

« Terug naar het overzicht

© 2023 - Alle rechten voorbehouden - Vallei Advocaten & Mediators