Ontslag op staande voet, wat nu?
Ontslag op staande voet, wat nu?
Als je op staande voet wordt ontslagen dan zijn de gevolgen erg groot. Hieronder een aantal concrete tips wat je ‘moet’ doen. Als je extra vragen hebt, kun ja altijd even contact met één van de gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten van Vallei Advocaten & Mediators opnemen.
1. Begrijp de reden voor ontslag op staande voet:
Het ontslag op staande voet is de zwaarste maatregel in het arbeidsrecht en kan alleen gerechtvaardigd zijn bij ernstige redenen, zoals diefstal, fraude, geweld op de werkplek, etc. De werkgever moet je vertellen wat de reden is van het ontslag. Zorg ervoor dat je de reden(en) van het ontslag begrijpt die je werkgever heeft aangevoerd.
2. Raadpleeg een arbeidsrechtadvocaat:
Onmiddellijk nadat je ontslag hebt gekregen, is het erg verstandig om contact op te nemen met een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat. Een arbeidsrechtadvocaat kan je helpen bij het beoordelen van de geldigheid van het ontslag op staande voet en advies geven over mogelijke vervolgstappen.
3. Vaststellingsovereenkomst na ontslag op staande voet:
Het kan zijn dat je werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, zelfs na ontslag op staande voet. Bedenk goed of je deze overeenkomst wilt accepteren en bespreek dit met je advocaat. In sommige gevallen kan (of moet) het ontslag op staande voet worden aangevochten.
4. WW-uitkering na ontslag op staande voet:
Het ontslag op staande voet kan grote gevolgen hebben voor je recht op een WW-uitkering. In beginsel is er geen recht op een WW-uitkering. Uiteindelijk beoordeelt UWV of je in aanmerking komt voor een uitkering. Overleg met je advocaat over hoe je deze procedure het beste kunt aanpakken.
5. Juridische stappen:
Afhankelijk van de omstandigheden kan het nodig zijn juridische stappen te ondernemen om het ontslag aan te vechten. Een arbeidsrechtadvocaat kan je adviseren over de haalbaarheid van een rechtszaak en je bijstaan in het proces.
Belangrijk is om snel te handelen en professioneel advies in te winnen. Er is bij een ontslag op staande voet sprake van een ‘vervaltermijn’ van twee maanden, gerekend vanaf de dag van het ontslag. Een ontslag op staande voet is een serieuze kwestie en het is van groot belang om te begrijpen wat je rechten zijn en welke stappen je (tijdig) kunt ondernemen om je belangen te beschermen.
Bij een ontslag op staande voet kunnen de gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten van Vallei Advocaten & Mediators je bijstaan en adviseren. Neem contact op via 0318-619121 of info@vallei-advocaten.nl
« Terug naar het overzicht