Vakbonden kampen al jaren met het imago dat ze logge bolwerken zijn van oude ‘zure’ mensen die altijd overal tegen zijn en die niet openstaan voor aanpassingen. Hoe verfrissend is dan PO in Actie? Basisschoolleraren die zelf op een moderne manier een succesvolle actie op poten zetten en daarmee direct een serieuze plek hebben gekregen. Iedereen in Nederland heeft van de stakende leraren gehoord, de boodschap is helder en er is sympathie voor de acties. Niet vreemd dat zij nu zelf een vakbond hebben opgericht.

Binnen zes dagen heeft PO in Actie al zo’n 15.000 leden, dat is een prestatie van formaat in de context van al jaren krimpende vakbonden. Hoe is dat succes nu te verklaren? De oprichters van PO in Actie zijn in het dagelijks leven ‘gewoon’ leraar op een basisschool en weten exact waar de schoen wringt. Ze komen snel tot de kern van het probleem, hebben praktische ideeën en oplossingen. Daarnaast communiceren ze op een moderne manier en worden ze (nog) niet gehinderd door ballast uit het verleden. Die manier van bewegen spreekt moderne mensen aan, er wordt niet alleen geluisterd maar ze worden ook rechtstreeks betrokken bij de acties.

Oude vakbonden kunnen niet meekomen in de snelheid waarop PO in Actie zich beweegt. Dat de oude vakbonden een facebook-account en een twitteradres hebben maakt niet dat ze daardoor modern communiceren. Ze vertellen nog steeds diezelfde oude (zure?) boodschap, alleen nu via een moderner medium. Leden en kandidaat-leden voelen dat feilloos aan en voelen zich bij een dergelijk instituut niet meer thuis.

Wat kunnen oude vakbonden nu leren van PO in Actie? Ga terug naar de kern, luister echt naar de problemen, gooi ballast overboord en communiceer op een snelle en echt moderne manier.

Het meest positieve aan deze ontwikkeling is dat dit bewijst dat nog steeds behoefte bestaat aan vakbonden. Sterke vakbonden zijn immers van waarde in het bereiken van evenwichtige en solide arbeidsvoorwaardelijke afspraken. Ik hoop dat de oude vakbonden het succes van PO in Actie goed analyseren en nadenken over het invullen van de eigen toekomst. Met deze ontwikkelingen zie ik de toekomst zonnig in, een 10 voor PO in Actie!

© 2018 - Alle rechten voorbehouden - Vallei Advocaten